Żyjemy w czasach, kiedy dbanie o swoje zdrowie jest jednocześnie łatwe i trudne. Z jednej strony mamy o wiele lepszy dostęp do lekarzy niż kiedyś, medycyna poszła znacznie do przodu, diagnostyka i leczenie są skuteczniejsze niż dawniej. Ale z drugiej strony jesteśmy często tak zapracowani, że nie mamy czasu ani ochoty zatroszczyć się o swój organizm, odkładamy to zawsze na później.

Bardzo zmienił się też nasz tryb życia, kiedyś ludzie musieli polować albo samemu hodować rośliny, żeby mieć coś do jedzenia. Posiadanie pożywienia wiązało się z pracą fizyczną, potrzebną do jego zdobycia – ganianiem za zwierzętami z łukiem lub sianiem, nawożeniem i zbiorami w przypadku upraw rolniczych. Mimo ogromnego nakładu pracy, ilość pokarmu była zależna od wielu czynników i trzeba było oszczędnie gospodarować żywnością, aby wystarczyło jej także na miesiące zimowe.

Współcześnie jedzenia mamy pod dostatkiem i zdobywamy je pracą, ale bardzo często innego typu – intelektualną. Pożywienia mamy zatem pod dostatkiem – jemy tyle samo albo więcej niż kiedyś, za to o wiele mniej się ruszamy. To staje się przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych. Aby im zapobiec, powinniśmy dbać o swoje zdrowie codziennie.