Czym zastąpić niezdrowy cukier?
Większość z nas już dawno przywykła do spożywania słodkich przysmaków. Tak zostaliśmy wychowani, gdyż od dziecka karmiono nas słodyczami. Nadmierne spożywanie słodkości działa jednak na nas dość niekorzystnie. Warto więc ograniczyć spożywanie szkodliwego cukru lub znaleźć substytut, który go zastąpi i nie spowoduje żadnych niekorzystnych rezultatów.
W sklepach można znaleźć wiele różnych rozwiązań, które pozwolą nam zrezygnować z tak często wykorzystywanego cukru. Mając na względzie szkodliwość powszechnie używanej sacharozy, wiele firm oferuje różnego rodzaju zamienniki, które mają nas uchronić przed działaniem cukru – „białej śmierci”, a jednocześnie dostarczyć nam wystarczającej słodkości. Oferowane powszechnie słodziki to jednak wyroby syntetyczne, których właściwości zazwyczaj także pozostają dość kontrowersyjne. Najlepiej jest bowiem zdecydować się na w pełni naturalny słodzik, którego wcale nie musimy daleko szukać. Wystarczy, że sięgniemy po miód pszczeli, a będziemy mogli skorzystać z doskonałych walorów smakowych nie zagrażając swojemu zdrowiu.
Miód pszczeli ma ogromną przewagę nad zwykłym cukrem. Obie substancje są co prawda bardzo słodkie, różnica tkwi jednak w źródle tego słodkiego smaku. Najczęściej wykorzystywaną do słodzenia herbaty substancją jest po prostu sacharoza. Jest to węglowodan złożony, który wymaga trawienia w organizmie, a jego nadmiar może być przyczyną odkładania się zbędnych kilogramów. Miód pszczeli zbudowany jest natomiast tylko z cukrów prostych. Dzięki temu może być bez obaw spożywany przez osoby martwiące się o swoje zdrowie i dbające o linię. Węglowodany proste, takie ja glukoza i fruktoza, przenikają bowiem od razu do krwi, pomijając procesy trawienia w układzie pokarmowym. Dzięki temu są natychmiast przetwarzane na czystą energię, z której możemy natychmiast skorzystać.